Danscale 7006 Moderne Fritidshus
Sikker handel med epay
Pakker sendes onsdag til lørdag. Levering fra kr. 45,-
14 dages returret
Byggesæt i resin og messing.
Indeholder:
– grundplade
– seks vægge
– tag
– skorsten
– ætseark med døre og vinduer
– gennemsigtig plastfolie til vinduesruder
– gardinpapir
Mål: ca. 15,0 x 11,5 x 7,0 cm
Historie:
Selvom historien bag sommerhusene i Danmark startede allerede i 1800-tallet, begyndte udbredelsen af sommerhusturismen i hele Danmark for alvor i det første halvdel af 20. århundrede. Det var ikke mindst den voksende mobilitet, som resulterede af indføringen og udbredelsen af de nye og moderne trafiksmidler, der sørgede for, at feriehuskulturen blev så populært: Nu var det mulig, at rejse alle mulige steder hen med jernbanen, og hvor der ikke var jernbanestationer, kunne man tage hen med rutebilen.
Sådan havde det også været i Vedersø Klit, hvor sommerhusbyggeriet tog fart i løbet af 1930’erne. Det var den lokale købmand Niels Skytte, som havde slået sig sammen med hotelejeren Christian Larsen for at bygge stråtækte sommerhuse i det vidtstrakte klitlandskab. Det var allerede dengang at kommunen udviklede en lokalplan med nogle skrappe byggeklausuler: dels skulle husene være grundmurede og have stråtag, dels skulle der være en minimal afstand på 20 meter mellem de enkelte huse og ingen hus måtte være højere end 6 meter over terrænen. Disse regler er stadig gældende, og det er nok grunden, at Vedersø Klit stadigvæk er et af de smukkeste sommerhusområder i hele Danmark – selvom der er kommet mange huse til i de sidste årtier.
I løbet af den anden halvdel af det 20. århundrede udviklede sommerhusturismen sig til en regelret industri, og byggeboomen gik heller ikke forbi Vedersø Klit. Her var det bl. a. tømrerfirmaet Karl Pedersen, der stod for planlægning og bygning af regionaltypiske stråtækte typehuse, bl. a. et vinkelformet fritidshus på 85,15 m², som blev bygget i 1990’erne. Husenes grundmurede teglstensvægge, tofløjede bondehusvinduer og de små rombeformede vinduer i de afvalmede gavle er ikke kun typiske kendetegn for det vestjyske byggeskik, men også for Karl Pedersens bygninger, som var inspireret af de omliggende klitgårde. Huset er indrettet med tre soveværelser med sovepladser til 8 personer. Dertil kommer en dagligstue med spiseplads, et åbent køkken samt badeværelse. I den ene gavlside findes der en udvendig indgang til et lille redskabsrum for cykler osv. Hustypen er langt større end de traditionelle små sommerhuse fra 1930’erne, og giver tydeligt udtryk til de forandrede krav til de nyere sommerhuse og deres udstyr: Det moderne sommerhus skal gerne være indrettet ligesom et helårshus, så man ikke længere er nødt til at give afkald på den komfort og luksus, man kender hjemmefra. Den samfundsmæssige udvikling genspejles også i den nye betegnelse ”fritidshus”, som er et udtryk for en støt voksende fleksibilitet af en mobil samfund, der ikke længere ville nøjes med at tage på ferien i sommermånederne. Nu vil man gerne tage til sommerhuset hele året rundt – selvom det måske kun er en forlænget weekend ind imellem.